0zł

Kuinka pyörä kannattaa valita?

Polkupyörä on ekologinen, kaksipyöräinen, moottoroimaton ajoneuvo. Joissain maissa pyöräily on todella suosittua ja täällä Liettuassa sen suosio kasvaa jatkuvasti pyöräilyn kätevyyden, ruuhkaisiin keskustoihin sopivuuden ja hallituksen pyöräilysuositusten vuoksi. Polkupyörällä voi kuntoilla, liikkua paikasta toiseen, pitää hauskaa ja nauttia maisemista samanaikaisesti. Haaveiletko viettäväsi vapaa-aikaa pyöräillen kauniissa paikoissa ja maisemissa, oletko innokas matkailija, oletko päättänyt parantaa kuntoasi pyöräillen, tai oletko suunnittelemassa uutta tapaa kulkea työmatkat vihreämmin ja edullisemmin? Uusi polkupyörä on mainio valinta kaikkiin tilanteisiin. Se on ympäristöystävällinen kulkutapa ja jos valitset pyörän tarkkaan, tulet säästämään paljon rahaa huollossa ja korjauksissa.

Usein asiakkailla on seuraava pulma: minkä pyörän ostaisin ja kuinka?

Auttaaksemme sinua tarjoamme tässä perusohjeet polkupyörän valintaan:

Ensin kannattaa harkita, mihin syyhyn pyörän aikoo hankkia ja missä sitä aikoo käyttää:

     - urheiluun
     - kaupungissa ajoon ja työmatkoihin
     - metsissä, sorateillä ja hiekalla ajoon
     - turistimatkoille
     - vapaa-ajan käyttöön

Kun olet harkinnut tarpeitasi ja valinnut, millaiseen käyttöön ja minkälaisille teille pyöräsi tulee, voit valita polkupyörätyyppisi seuraavien kriteereiden mukaan:

Kilpapyörät (triathlon, ratapyörä, kilpapyörä jne.). Nämä polkupyörät on suunniteltu erityisesti ammattiurheilijoille ja vaativat jatkuvaa huoltoa. Polkupyörien ominaisuudet on huomioitu urheilulajin mukaan ja niiden tulee täyttää tiukat tekniset vaatimukset. Kilpapyörien istuma-asento ja kapeat renkaat eivät sovellu arkikäyttöön tai turisteille.

Kaupunkipyörät (klassinen tai kokoon taittuva, yleensä yksi, kolme tai seitsemän vaihdetta). Kaupunkipyörissä on usein 28” renkaat, lokasuojat, tavarateline, suljettu ketjusuoja ja valo. Citypyörillä ajo on todella mukavaa ja helppoa. Matalat mallit ovat erityisen suosittuja naisten keskuudessa. Kaupunkipyörä sopii ajeluun kaupungeissa, puistoissa ja lyhyillä matkoilla. Muihin polkupyörätyyppeihin verrattuna ne ovat usein painavampia kattavan varustuksensa vuoksi.

Hybridipyörät. Nämä universaalit pyörät ovat Liettuan suosituimpia. Niillä voi ajaa monenlaisilla tienpinnoilla, niin metsäteillä, soralla kuin asfaltillakin. Ne eivät kuitenkaan sovellu vaikeaan maastoon. Hybridipyörät soveltuvat erinomaisesti vapaa-ajan pyöräilijöille, kevyeen liikuntaan ja arkimatkojen taittamiseen. Näissä pyörissä on universaali rungon muotoilu ja ne ovat mukavia pidemmilläkin matkoilla.

Maastopyörät (MTB). Maastopyörät sopivat vaikeakulkuisille teille, metsäpoluille ja täysin tiettömään maastoon. Niissä on yleensä urheiluun soveltuva runko, kapea satula, suorempi ohjaustanko sekä leveät renkaat karkeilla pintakuvioilla. Lähes kaikissa maastopyörissä on iskunvaimennus etuosassa, joissain malleissa myös takaosassa. Renkaat ovat joko 26”, 27,5” tai 29”. Laadukkaimmissa MTB-pyörissä on hydrauliset levyjarrut.

Retkipyörät. Retkipyörät sopivat niin arkikäyttöön kuin pidemmillekin matkoille. Pakkaukseen kuuluu joko yksi tai kaksi tavaratelinettä, lokasuojat sekä valot. Ohjaustanko voi olla klassinen, kaareva tai monitoimintoinen. Voit siten ajaa pystyasennossa, joka on tärkeää erityisesti pidemmillä reissuilla. Pyörän runko lisäksi tarjoaa mukavan istuma-asennon ja etuhaarukassa on usein iskunvaimennus, joka vähentää käsiin kohdistuvaa kuormitusta karkeammilla tienpinnoilla. Turistimallit soveltuvat parhaiten tasaisille tai hieman töyssyisille teille, mutta niillä voi ajaa myös puistoissa ja metsäteillä.

Toiseksi on tärkeää miettiä, kuinka usein pyörällä aiot ajaa. Sinun tulee siis arvioida, kuinka intensiivisesti pyörää tulee käytettyä ja kuinka pitkiä matkoja sillä tulee ajettua. Tämä tekijä määrittää, minkä tasoisen pyörän tarvitset voidaksesi todella hyötyä sen teknisistä ominaisuuksista ja jotta toisaalta ne eivät rajoita pyöräilykokemustasi.

Kolmantena polkupyörä tulee ostaa luotettavasta lähteestä ja myyjältä, joka on erikoistunut polkupyörien myyntiin, tuntee alan ja voi tarjota asiantuntevaa neuvoa ja apua oikean pyörän valinnassa. Tällä tavoin voit varmistaa, että ostat pyöräsi ammattitaitoiselta myyjältä, joka tuntee nykyhetken trendit ja innovaatiot, mutta kykenee myös tarjoamaan laadukkaan ja tarpeisiisi sopivan tuotteen. Vältä ostamasta pyörää supermarketista tai ostoskeskuksesta, sillä niiden kautta ostetuissa pyörissä on keskitytty lähes pelkästään hintaan eikä niiden tekniset vaatimukset täytä kuin kyseisen kauppiaan omat vaatimukset.

Neljäntenä pyörän valmistusmaalla ei ole oikeastaan mitään väliä, joten älä siis keskity pyörän alkuperämaahan (joka useimmiten on vain kyseisen merkin maa) vaan tutustu tarkemmin pyörän osiin ja järjestelmiin. Jos esimerkiksi saat selville, että pyörän rungon ei ole valmistanut halvin massatuottaja, voit olla varma sen laadukkaasta suunnittelusta ja valmistuksesta tunnetussa tehtaassa ja siten tiedät saavasi huolella kehitetyn ja valmistetun tuotteen. Tunnetuimmat ja suosituimmat polkupyörien tuottajat löytyvät nykyään Taiwanista, kun taas Saksassa ei pyöriä enää niinkään valmisteta. 

Voit lisäksi milloin tahansa ottaa yhteyttä BIKKO.lt-konsultteihimme, jotka kykenevät tarjoamaan sinulle kaipaamasi tietoa ja auttamaan sinua valitsemaan itsellesi sopivimman pyörän.

Konsulttimme tarjoavat ammattitaitoista apua maanantaista perjantaihin kello 9–18 puhelimitse: +370 684 18384

sekä sähköpostitse:
[email protected]

SKYPE:
BIKKO.lt