0zł

Liettuassa polkupyöräilyn katsotaan olevan enemmän harrastus kuin tapa kulkea paikasta toiseen, mutta pyöräilyn suosio on kasvanut merkittävästi ja pyöräilijät ovat siten aktiivisempia toimijoita yhteisössään ja teillä. Maan sääolosuhteet, teiden laatu ja pyöräilyreittien puute eivät tee pyöräilyn suosimisesta arjessa kovinkaan helppoa, mutta tutustutaan seuraavaksi hieman syihin, miksi kahdella pyörällä kulkeminen on sen arvoista.

Ensinnäkin polkupyörä ei ajoneuvona vaadi kovin suurta sijoitusta. Voit ostaa hyväkuntoisen, kestävän ja jopa tyylikkään näköisen polkupyörän perinteisten pyöräkauppojen lisäksi verkkokaupastamme, josta löytyy vieläkin laajempi valikoima ja parhaimmat hinnat. Toki polkupyörän valinnassa auttaa se, että tiedät, mihin aiot sitä käyttää ja kuinka usein – onko tarkoituksenasi kulkea pyörällä kaikki työmatkat, käydä huviajelulla viikonloppuisin, käydä iltaisin ajamassa keskustassa tai puistossa, ottaa pyörä mukaan patikkaretkille, vai aiotko käyttää polkupyörää urheiluun ja tähdätä pyöräilykilpailuihin? Jos ajat polkupyörällä usein kaupungissa (esimerkiksi työmatkoilla), kannattaa valita kaupunkipyörä tai turisteille sopiva pyörä, jossa on kapeammat ja karkeampipintaisemmat renkaat, jotta se kulkee sulavasti ja helposti asfaltilla muttei pelkää huonompiakaan teitä. Jos kaipaat polkupyörää kaupunkiajeluun, mutta haluat viedä sen myös puistoihin ja metsäpoluille, tutustu hybridipyöriin. Ne toimivat monenlaisissa olosuhteissa, niissä on sporttisempi rungon muotoilu, ja niiden renkaiden kuviointi soveltuu monenlaisille tiepinnoille. Lähinnä metsäteillä tai maastossa suoritettavaan urheiluun sopii maastopyörät, joiden leveät renkaat sopivat huonokuntoisillekin teille. Renkaiden koon ei tarvitse olla 26”, vaan ne voivat olla myös 27,5” tai 29”.

Löydät lisätietoja polkupyörien eri tyypeistä ja ominaisuuksista täältä

 

Polkupyörä on edullinen tapa liikkua paikasta toiseen. Toisin kuin muut kulkutavat (lähtevään bussiin juoksua lukuun ottamatta), se pakottaa meidät liikkumaan ja vahvistamaan kehoa. Jo kolme tuntia pyöräilyä viikossa lähes puolittaa sydän- ja verisuonitautien riskin, joten vähintään kerran viikossa pyöräily on mainio tapa pysyä kunnossa! Emmekä ole vielä maininneet edes kuluvia kaloreita. Voi olla hankalaa uskoa, mutta kaikkia kulkutapoja verratessa pyöräily vaatii keskimäärin 25 kaloria kilometriä kohden, ja auto jopa 1 500 kaloria. Jopa kävely vaatii kolme kertaa enemmän kaloreita pyöräilyyn verrattuna, jonka vuoksi pyöräily on kaikista kulkutavoista tehokkain.

 

 

Polkupyörä ei siten ole pelkästään terveellisiä elämäntapoja suosivien valinta – polkupyörät ovat myös varsin vihreä valinta. Tiesitkö, että polkupyöräilyyn vaihtava autoilija vähentää ympäristöön pääsevää hiilimonoksidia jopa viidellä kilogrammalla vuotta kohden? Ruuhkaisessa kaupungin keskustassa polkupyörä on myös kätevä – yhden auton tilaan voi mahtua jopa 20 polkupyörää. Suurin pyöräilijöiden inho ei itse asiassa ole huono sää tai kärsimättömät autoilijat. Liettuassa ja muuallakin maailmassa on ikävä kyllä paljon varkaita, jotka eivät lukoista välitä, joten kannattaa ehdottomasti panostaa kalliimpaan ja laadukkaampaan lukkoon, jota varas ei saa auki jo muutamassa sekunnissa. 

Jos et vielä omista polkupyörää, mutta harkitset sellaista kulkutavaksi/harrastusvälineeksi/urheiluun, nyt on paras aika ryhtyä tuumasta toimeen. Olipa sitten syksy taikka talvi, polkupyörämarkkinat eivät hiljene verkossa vaan Bikko.lt tarjoaa erinomaisen ja eksklusiivisen valikoiman erilaisia polkupyöriä eri valmistajilta jopa parhaaseen mahdolliseen hintaan. Tärkeintä on muistaa, ettei polkupyörä ole vain tapa kulkea pisteestä A pisteeseen B – monille se on osa elämäntapaa. Pieni varoituksen sana siis: pyöräilyyn on helppo jäädä koukkuun!