0zł

Kuinka valita voiteluaineet pyörään?

Vaikka pyörää olisi käytetty useita vuosia, se säilyttää alkuperäisen ulkonäkönsä ja toimii hyvin, mikäli sopivia öljyjä on käytetty. Usein aloitteleva pyöräilijä yllättyy siitä, että pelkkä pyörän puhdistaminen ja renkaiden täyttäminen ei riitä. Säilyttääkseen toiminnan monen vuoden ajan, öljyjä tarvitaan pyörän tärkeimpien osien öljyämiseen. Kuinka siis valita nämä voiteluaineet?

Suuri valikoima voiteluaineita

Voiteluaineet voidaan jakaa:

1. paksuihin, 2. nesteisiin, 3. kaikkiin vuodenaikoihin sopiviin.

Pyöräilijöitä neuvotaan valitsemaan eri öljyjä eri vuodenajoille sen sijaan, että käyttäisivät samoja kaikkina vuodenaikoina. Tämä varmistaa sen, että kaikki pyörän osat toimivat luotettavasti.

Voiteluaineet voidaan jakaa myös käytettävien materiaalien mukaan: 1. Likaa erottavat. Näiden voiteluaineiden perusainesosa on vaha, joka peittää tasaisesti pinnat ja estää likaa tarttumasta niihin. Mikäli tätä voiteluainetta on kuitenkin liikaa, osat liikkuvat huonommin. 2. Teflon-voiteluaineet vähentävät kitkaa, joten voit kääntää kampia käyttäen vähemmän energiaa. 3. Ekologisilla voiteluaineilla on vähemmän positiivisia vaikutuksia, mutta ne maatuvat nopeammin, eivätkä vahingoita luontoa.

Yleensä valitaan voiteluaineita, jotka sisältävät teflonia. Näitä käytetään jarruihin, ketjuihin ja vaihtajiin.

Voiteluaineiden kausivaihtelu

Yleensä syksyllä, talvella ja keväällä käytetään paksumpia voiteluaineita, jotka eivät niin helposti peseydy pois sateesta tai lumesta. Valitettavasti tämän tyyppistä voiteluainetta ei suositella käytettäväksi pölyisillä tai hiekkaisilla alueilla, sillä pöly ja lika tarttuu pyörään nopeammin. Tämä vaikuttaa ketjuihin ja saa ne lopulta liikkumaan huonommin. Tämän öljyn käyttäminen vaatii ketjun puhdistamista useammin. Sitä voidaan käyttää myös vaijereiden voiteluun – jolloin se estää ruostumista.

Kesällä käytetään nestemäisempiä voiteluaineita, joiden perustana on vaha. Kun olet laittanut sitä, sinun täytyy odottaa kuivumista (3-4 tuntia), jolloin pinta on peittynyt sopivalla kerroksella. Jos pyörän pinta on peitetty nestemäisemmällä rasvalla, lika ei tartu siihen, eivätkä mekanismit ruostu, joten sitä voidaan käyttää tomuisemmilla alueilla.

Valitessasi voiteluainetta, pidä mielessä: 1. Jos ajat usein maastossa (märissä olosuhteissa), sinun kannattaa käyttää paksumpaa öljyä, joka ei peseydy pois ketjuista yhtä helposti. 2. Jos pyöräilet vain kaupungissa, nestemäisempi voiteluaine riittää. 3. Keskipaksuja voiteluainetta käytetään napoihin, metalliosiin, jotka eivät tavallisesti liiku. 4. Joissakin tapauksissa käytetään myös hiilitahnaa, joka vähentää likumista ja antaa paremman pidon. Sitä käytetään yleensä pyörän hiilikuituosiin. Se on esimerkiksi erittäin sopivaa kiristinrenkaan tai satulanpidikkeen voitelemiseen.

Uudet pyörät on jo valmiiksi peitetty laadukkaalla rasvalla, joten ei ole suositeltavaa pyyhkiä sitä pois. Se voidaan poistaa vain, kun ketjun puhdistaminen on välttämätöntä. Tehtaan voiteluaineen pitäisi riittää vähintään muutaman sadan kilometrin ajan.

Pasidalinkite